اثرات بیولوژیک اسانسها و عصارهها
جواد مزینانی؛ جعفر وطن دوست؛ محمدرضا واعظی کاخکی؛ فرشته قراط
چکیده
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1399.36.794.103.5.1587.1610گیاه آمله با نام علمیPhyllanthus emblica L.، از خانواده Phyllanthaceae است و بهطور گسترده در مناطق گرمسیری چین، هند، اندونزی و شبهجزیره مالایا رویش دارد که در بسیاری از نظامهای دارویی سنتی مانند طب چینی و آیورودای هندوستان کاربرد دارد. میوه آن یکی از غنیترین منابع طبیعی ویتامین C و قطعکننده خونریزی ...
بیشتر
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1399.36.794.103.5.1587.1610گیاه آمله با نام علمیPhyllanthus emblica L.، از خانواده Phyllanthaceae است و بهطور گسترده در مناطق گرمسیری چین، هند، اندونزی و شبهجزیره مالایا رویش دارد که در بسیاری از نظامهای دارویی سنتی مانند طب چینی و آیورودای هندوستان کاربرد دارد. میوه آن یکی از غنیترین منابع طبیعی ویتامین C و قطعکننده خونریزی است و در درمان بیماری هموروئید (بواسیر) نیز بسیار مفید است. قسمتهای مختلف این گیاه خواص ضد دیابتی، آنتیباکتریال، آنتیاکسیدان و محافظتکننده کبدی را از خود نشان میدهد. تحقیقات شیمیایی بر روی میوه آمله حکایت از ارزش تغذیهای بالای آن دارد. این مطالعه، با هدف سنجش تأثیر عصاره اتانولی این گیاه بر شاخصهای انعقادی انسانی در محیط آزمایشگاهی، طراحی و اجرا شده است. غلظتهای مختلفی از عصاره گیاه آمله تهیه و اثر آن بر شاخصهای انعقادی زمان پروترومبین (PT)، زمان نسبی ترومبوپلاستین (APTT) و زمان انعقاد (CT) بررسی شد و نتایج بهوسیله آزمون آماری t-test مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که عصاره اتانولی آمله باعث کاهش شاخص انعقادی زمان نسبی ترومبوپلاستین (APTT) و زمان انعقاد (CT) شد اما بر زمان پروترومبین (PT) اثر معنیداری نداشت. یافتههای حاصل از این مطالعه نشاندهنده تأثیر انعقادی عصاره اتانولی آمله است، باوجوداین مطالعه بیشتر بر روی مدلهای حیوانی و انسانی ضروری به نظر میرسد.
جواد مزینانی؛ جعفر وطن دوست؛ محمدرضا واعظی کاخکی؛ فرشته قراط
چکیده
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1399.36.552.102.4.1587.1610 بارهنگ کبیر (.Plantago major L) گیاهی از خانواده Plantaginaceae، علفی و خودرو به ارتفاع 10 تا 45 سانتیمتر و بدون ساقه است. این گیاه در منطقه وسیعی از دو قاره اروپا و آسیا و همچنین شمال آفریقا و آمریکای شمالی و در ایران تقریباً در تمام نقاط میروید. دانه گیاه در متوقف کردن خونریزی نقش داشته و بهعنوان گیاهی ...
بیشتر
شناسه دیجیتال (DOR):98.1000/1735-0905.1399.36.552.102.4.1587.1610 بارهنگ کبیر (.Plantago major L) گیاهی از خانواده Plantaginaceae، علفی و خودرو به ارتفاع 10 تا 45 سانتیمتر و بدون ساقه است. این گیاه در منطقه وسیعی از دو قاره اروپا و آسیا و همچنین شمال آفریقا و آمریکای شمالی و در ایران تقریباً در تمام نقاط میروید. دانه گیاه در متوقف کردن خونریزی نقش داشته و بهعنوان گیاهی شناخته میشود که حداقل در یکی از مسیرهای انعقاد نقش بهسزایی ایفاء میکند. ازاینرو، این مطالعه با هدف سنجش اثر عصاره اتانولی دانه بارهنگ کبیر بر آزمایشهای انعقادی انسانی در محیط آزمایشگاهی طراحی و اجرا شد. دانه گیاه بارهنگ کبیر در بوتهچینی آسیاب شده و عصارهگیری پودر دانه در اتانول 80% بهمدت 48 ساعت انجام شد. تبخیر الکل عصاره، با کمک دستگاه روتاری اواپوراتور در دمای 50 درجه سلسیوس انجام شد و آب باقیمانده در آون با دمای 40 درجه سلسیوس خارج گردید. عصاره خشک گیاهی بدست آمده با غلظتهای مختلف در بافر آون کلر تهیه و تأثیر آن بر شاخصهای انعقادی زمان پروترومبین (PT)، زمان نسبی ترومبوپلاستین (APTT) و زمان انعقاد (CT) بررسی شد و نتایج بهوسیله آزمون آماری t-test مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفت. نتایج این مطالعه نشان داد که عصاره اتانولی دانه بارهنگ کبیر باعث کاهش شاخص انعقادی زمان نسبی ترومبوپلاستین (APTT) شد و بر زمان پروترومبین (PT) و زمان انعقاد (CT) اثر معنیداری نداشت. یافتههای حاصل از این مطالعه حکایت از تأثیر انعقادی عصاره اتانولی دانه بارهنگ کبیر دارد. باوجوداین برای انجام تحقیقات تکمیلی، مطالعه بیشتر بر روی مدلهای حیوانی و انسانی ضروری بهنظر میرسد.